Kiinteistöjen kevät on puuhakas ja energiatehokas

Lämmityskauden loppu häämöttää. Keväällä kannattaa kartoittaa lämmitysjärjestelmän korjaustarpeet ja varata tarvittaessa huolto kesäkaudelle. Myös nuohouksen voi tilata jo kevätkaudella, jolloin kaikki on ajoissa kunnossa syksyn lämmityskautta varten.

–Varautuminen ja ennakointi on entistäkin tärkeämpää nykyisessä nopeasti vaihtelevien säiden maailmassa. Muistettavaa ja tarkistettavaa on paljon. Esimerkiksi lämmityksen kesäsulku pitää muistaa sulkea. Rankkasateiden ja tulvien yleistyessä yksi tärkeä yksityiskohta on toimivat pohjavesipumput, joiden kuntoa ja toimintaa kannattaa pitää silmällä, muistuttaa asiantuntija Veli-Matti Virtanen Motivasta. 

Kevät kutsuu katto- ja pihatöihin sekä ilmanvaihdon tarkistukseen 

Kevään huoltotöihin kuuluvat katon kunnon tarkistus ja läpivientien tiiveyden tarkistukset. 

–Vedenohjauksen toimivuus pitää varmistaa. Tarvittaessa puhdistetaan rännit ja syöksytorvet sekä suurien kiinteistöjen kattokaivot. Sulamisvesien ohjaus ja salaoja- ja sadevesiviemäreiden toimivuus on syytä tarkistaa. Sulanapitokaapelit sammutetaan, kun lämpötila alkaa pysyä plussan puolella, Virtanen jatkaa. 

Muistettavien asioiden listalla ovat myös ilmanvaihtolaitteiden ja venttiileiden suodattimien tarkistukset sekä ilmanvaihdon kesäasetukset ja asetusarvojen säädöt. Loma-aikojen ilmanvaihto pitää sitten aikanaan muistaa optimoida.  

Kesän helteisiin varaudutaan ajoissa 

Koneellisen viilennyksen kohteissa testataan jäähdytyslaitteiden toiminta ja tarkistetaan asetusarvot. Suuremmissa kohteissa tarkistetaan lauhduttimen puhtaus ja jäähdytysnesteiden pitoisuus. Määräaikaishuoltojen ajankohdat palautetaan mieleen. On hyvä varmistaa, että jäähdytyslaitteiden ja ilmalämpöpumppujen kondenssivesien poisto toimii. Poistoputki voi mennä syksyn ja talven aikana tukkoon. 

–Keskeistä on varmistaa, ettei samaan aikaan ole päällekkäistä lämmitystä ja jäädytystä. Liiallista jäähdytystä pitää niin ikään välttää ja vain ne tilat jäähdytetään, joissa jäähdytys on oikeasti tarpeen, Virtanen lisää.

Tyhjien tilojen jäähdytysasetukset säädetään sopiviksi ja sälekaihtimet suljetaan, jos ne ovat auki. Myös passiivinen jäähdytys voi tuoda helpotusta helteisiin. Passiivisen jäähdytyksen keinoja ovat sälekaihtimien lisäksi erilaiset verhot, markiisit ja kasviston tuoma varjostus.