Kaupallinen yhteistyö: Pienet investoinnit, suuret hyödyt: energiatehokkuuden parantaminen vanhoissa logistiikkakiinteistöissä

Vanhoissa logistiikkakiinteistöissä energiatehokkuus on usein haaste, mutta suurten remonttien sijaan pienimuotoiset investoinnit talotekniikkaan voivat nostaa energiatehokkuuden nykyvaatimusten tasolle.

Logistiikkakiinteistöjen energiatehokkuuteen vaikuttaa Trevianin teknisen johtajan Hannu Tammisen mukaan usein kaksi asiaa: ensinnäkin monissa kiinteistöissä talotekniikka on vanhentunutta tai huonosti ylläpidettyä, mikä luonnollisesti heikentää sen tehokkuutta. Toiseksi ongelmia voi liittyä myös kiinteistöjen käyttöön: esimerkiksi nosto-ovien virheellinen käyttö hukkaa energiaa, mikä aiheuttaa lämmityskulujen kasvamista.
Energiatehokkuutta voidaan kuitenkin parantaa ilman mittavia remontteja.
–Usein riittää, että varmistetaan olemassa olevien järjestelmien, kuten ilmanvaihdon, lämmitysjärjestelmien sekä rakennusautomaation, toimivuus. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi järjestelmien tarkistamista ja hienosäätöä, jotta ne toimivat suunnitellusti ja reagoivat kiinteistön todelliseen käyttöön, sanoo Tamminen.
Investointien energiatehokkuuden ja takaisinmaksuajan tasapainotus on kannattavaa
Tamminen kertoo, että yleisimpiä päivityksiä logistiikkakiinteistöissä ovat rakennusautomaatioon liittyvät toimenpiteet sekä energiatehokkaampien laitteistojen (esimerkiksi ilmanvaihtokoneet ja puhaltimet) hankinta ja ilmavuotojen selvitykset. Myös järjestelmien päivittäminen modernimpaan teknologiaan voi tuoda merkittäviä säästöjä.
–Esimerkiksi ilmanvaihtokoneen päivitys parantaa energiatehokkuutta ja kiinteistön olosuhteita.
Kustannustehokkaimpia investointeja ovatkin Tammisen mukaan ne, joilla on mahdollisimman lyhyt takaisinmaksuaika. Hyvä esimerkki tästä on lämmitysverkoston tasapainotus, joka voi tuottaa huomattavaa energiansäästöä suhteellisen pienellä investoinnilla – tällaisilla ratkaisuilla voidaankin saavuttaa lyhyempi takaisinmaksuaika verrattuna uusien laitteistojen hankintaan.

Talotekniikan investoinneilla on monia hyötyjä
Automaatio- ja älyjärjestelmät ovat yhä suuremmassa roolissa energiatehokkuuden parantamisessa. Vanhojen rakennusautomaation järjestelmien kyky tarkkailla ja säätää kiinteistön olosuhteita on usein rajoitettu, mutta modernimpien ratkaisujen avulla voidaan optimoida talotekniikan toimintaa kiinteistön todellisen käytön mukaan.
–Esimerkiksi ilmanvaihdon tehoa voidaan säätää automaattisesti sen mukaan, milloin kiinteistössä on ihmisiä, mikä vähentää turhaa energiankulutusta, kertoo Tamminen.
Investoinnit talotekniikkaan vaikuttavat myös kiinteistön käyttöikään ja arvoon. Energiatehokkuutta parantavilla ratkaisuilla voidaan pidentää kiinteistön käyttöikää ja parantaa sen toiminnallisuutta. Tamminen kertookin energiatehokkaiden ratkaisujen vähentävän myös ylläpitokustannuksia, mikä nostaa kiinteistön arvoa ja houkuttelevuutta potentiaalisten vuokralaisten silmissä.
–Vuokralaisten näkökulmasta energiatehokkuuden parantaminen vaikuttaa suoraan kustannuksiin. Jos vuokralainen maksaa kiinteistön ylläpitokulut, energiansäästöt hyödyttävät suoraan häntä. Omistajan kannalta taas saneeraukset vähentävät huolto- ja korjauskustannuksia, mikä laskee kiinteistön ylläpitokuluja pitkällä aikavälillä, hän summaa.
Kaiken kaikkiaan siis pienilläkin investoinneilla voidaan saada merkittävä vaikutus logistiikkakiinteistöjen energiatehokkuuteen, käyttöikään ja arvoon – kiinteistön energiatehokkuuden selvittäminen on siis ehdottomasti kannattavaa.
Logistiikkakiinteistöt
Trevianin hallinnoima logistiikkakiinteistöportfolio. PK-seudulla ja Tampereella sijaitsevat kiinteistöt ovat muuntojoustavia ja keskeisillä sijainneilla. Tutustu valikoimaamme sivuillamme ja ota yhteyttä! https://trevian.fi/kohteet/