Kaupallinen yhteistyö: Tarasten yritysalueen vetovoima kasvaa

– Erinomainen sijainti, materiaalivirrat ja avaintoimijat edistämässä kiertotaloutta

Tarasten yritysalue Kangasalla sijaitsee liikenneyhteyksien ja materiaalivirtojen solmukohdassa. Keskeinen sijainti luo erinomaiset puitteet niin kiertotaloustoiminnalle, teollisuudelle kuin muullekin yritystoiminnalle. Yritysalueen operaattorina toimii yksityinen Tarasten Kiertotalousalue Oy, joka on rakentanut alueen kiertotalouden periaatteita noudattaen.

Tarasten kiertotalous- ja yritysalue sijaitsee Kangasalla aivan Tampereen rajan tuntumassa liikenneyhteyksien ja materiaalivirtojen solmukohdassa. Kuva: Jari Salopino

Tarasten 176 hehtaarin kokoinen yritysalue sijaitsee Kangasalla aivan Tampereen rajan tuntumassa. Alue sijoittuu valtatie 9:n molemmin puolin; pohjoispuolella sijaitsevat kiertotalous- ja teollisuusalue, eteläpuolella monipuoliselle liiketoiminnalle soveltuvat liiketontit.

Tarasten alueen toinen pääomistaja Harri Oesch kertoo, että hänen taustansa ympäristöliiketoiminnan parissa herätti huomaamaan sen, kuinka merkittävää suuren mittakaavan toiminnoille on ennustettavuus ja lupatoiminnan reunaehdot.

Tarasten Kiertotalousalue Oy:n toimitusjohtaja Petri Järvensivu ja alueen toinen pääomistaja Harri Oesch. Kuva: Lassi Koivisto

– Jos lupien läpimeno ja aikataulu ovat epävarmoja, ei niiden pohjalle voi tehdä investointeja ja rakentaa liiketoimintaa. Tarasten kiertotalousalueen ideana on koota kerralla riittävän suuri alue ja rakentaa se jo lähtökohtaisesti niin, että sinne on raskaan ympäristöliiketoiminnan toimijoiden mahdollista sijoittua. 

Tarasten alueen operaattorina toimivan Tarasten Kiertotalousalue Oy:n toimitusjohtaja Petri Järvensivu kertoo, että samalla kun alue on rakentamisvuosien jälkeen alkanut kohota maanpinnasta ylöspäin, on kiinnostus sitä kohtaan selkeästi lisääntynyt.

– Haemme alueelle sekä teollisia- että kiertotalouden toimijoita laajalla skaalalla. Tulevaisuudessa täällä toimii merkittävä kiertotalouden ekosysteemi, jossa toimijat hyötyvät toisistaan ja alueen keskeisestä sijainnista.

Tulevaisuutta rakennetaan yhteistyöllä

Tarasten Kiertotalousalue Oy:n tehtävänä on toimia kiertotalouden mahdollistajana. Yhtiö on rakentanut tontit ja tarvittavan infran, mutta toimii myös operaattorin roolissa. 

– Kaikki nykyiset toimijat sopivat tänne oikein hyvin ja olemme hyötyneet toisistamme, mainitsee Järvensivu.  

Tarasten Kiertotalousalue Oy tekee sujuvaa yhteistyötä sekä Kangasalan kaupungin että sen elinkeinoyhtiön kanssa.

Kuva: Mainostoimisto Aate Oy

– Täytyy sanoa, että Kangasalan kaupunki on ollut aivan erinomainen kumppani ja sijaintipaikka tällaiselle hankkeelle, sanoo Oesch.

Kiertotalous on eittämättä tulevaisuuden talousmalli, joka auttaa hillitsemään ilmastokriisiä, luontokatoa ja luonnonvarojen ylikulutusta. Kiertotaloustuotteiden kasvava kysyntä mahdollistaa alan yritysten kasvun.

– Neitseellisten materiaalien hinnat nousevat samaan aikaan kun kiertotalouden tuottamien uusiomateriaalien käyttäminen on kustannussäästöjä tuova ympäristöteko, jatkaa Oesch. 

Yritykset laajentavat ja keskittävät toimintojaan Tarasteelle

Kuntia ja yrityksiä 20 vuoden ajan palvellut Suomen Erityisjäte Oy on edelläkävijä pilaantuneiden maiden ja materiaalien käsittelyssä. Yritys on perustettu Forssassa ja toimii myös Porissa, nyt toiminnot ovat laajentuneet myös Kangasalle. Tarasten alueella Erityisjätteellä on käsittelykenttä, loppusijoitusalue sekä toimisto- ja hallirakennus. 

Kangasalan yksikön liiketoimintapäällikkö Osmo Jyrävänkoski kertoo, että sijoittuminen Tarasten alueelle on avannut yritykselle uusia mahdollisuuksia. Esimerkiksi pilaantuneen maaperän ja pohjaveden kunnostukset tehdään patentoidulla etäohjattavalla kunnostusyksiköllä, jonka kokoonpanoon ja asennukseen on nyt hyvät tilat.

– Taraste mahdollistaa myös paljon yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa. Alueen rakentamisessa on hyödynnetty Erityisjätteen tuottamia materiaaleja ja alueella sijaitseva Lassila & Tikanoja ja Mevaset ovat tärkeitä yhteistyökumppaneitamme.

Lassila & Tikanojan kierrätyslaitos muutti Kangasalan Tarasteelle Tampereen Multisillasta, jossa tilat olivat käyneet ahtaiksi. Yksikönpäällikkö Mika Vahos kertoo, että Lassila & Tikanojan 5,5 hehtaarin kokoisella tontilla sijaitsevat kaksi 3 600 neliön hallia herättävät koollaan huomiota.

Yksikönpäällikkö Mika Vahos kertoo, että Lassila & Tikanoja ei tehnyt muuttoa Tarasten alueelle pelkästään isompien tilojen vuoksi. Yritykselle syntyy myös selkeitä synergiaetuja alueella toimivien muiden yritysten kanssa. Kuva: Lassi Koivisto

– Sekä tonteilla että halleissa on nyt tilaa varastoida sekä käsitellä materiaaleja aivan uudella tavalla. Tämä antaa meille mahdollisuuksia laajentaa ja monipuolistaa toimintaamme, Vahos sanoo.

Purkutöihin erikoistunut Mevaset Oy tekee parhaillaan muuttoa Tarasten alueelle asteittain. Toimitusjohtaja Esa Mäntylän mukaan koko yrityksen toiminta keskittyy Tarasten alueelle vuoden 2024 aikana. 

– Kaikkein tärkein tekijä on Tarasten loistava sijainti. Alue sijaitsee isojen teiden risteyksessä ja kiertotalousalueen toiminta on voimakkaassa kasvussa, joten se on jo itsessään vetovoimainen.

Lue lisää kiertotalouslehdestämme.

Teksti: Senni Jalonen, Business Kangasala Oy

Mainos

Vastaa